Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отхвърли отчаяния натиск на Доналд Тръмп, и заяви, че няма правомощия да отхвърля резултатите от гласуването на членовете на Избирателната колегия, съгласно които Джо Байдън на 20 януари трябва да встъпи в длъжност като следващият президент, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Пенс заяви в декларация, разпространена от Белия дом минути преди вицепрезидентът да влезе в сградата на Капитолия, за да председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, че неговата "обмислена преценка е, че клетвата му да подкрепя и защитава конституцията".

Това "не му позволява да претендира за едностранно правомощие да определя кои електорални гласове да се броят и кои не".

"Ще спазвам клетвата си", казва Пенс, добавяйки, че "президентството е в ръцете на американците, само в техните". По-рано Тръмп повтори пред хиляди поддръжници във Вашингон, че ще е "много разочарован" от Пенс, ако той (като председател на Сената, каквото роля има вицепрезидентът) не послуша призива му и не отхвърли изборните резултати. Тръмп също заяви, в момент, в който думите му предизвикаха сблъсъци на привърженици със силите на реда, че никога няма да признае резултатите.

Дневник