Привърженици на президента Доналд Тръмп, повярвали на неоснователните му твърдения, че изборите са били измамни, нападнаха сградата на Капитолия днес, окуражавани от самия него.

Това се случи в деня, в който Конгресът трябваше формално да одобри гласуването на Избирателната колегия, което бе в полза на Джо Байдън. Вицепрезидентът Майк Пенс не се поддаде на натиска на Тръмп да обяви изборите за фалшифицирани.

Части на Националната гвардия от съседния щат Вирджиния са изпратени във Вашингтон заедно с 200 щатски военни, след като целият наличен състав на гвардейците в Окръг Колумбия бе вдигнат на крак. Части за бързо реагиране и щатски военни изпрати и съседният Мериленд по нареждане на губернатора на щата. Вечерен час е обявен в столицата от 18:00 местно време до 6:00 сутринта.

Повече от час след началото на сблъсъците президентът пусна видео в "Туитър", в което призова поддръжниците си да "си идат с мир по домовете", но повтори за пореден път, че победата му е била открадната. Той твърди това още от лятото, но не предприе никакви мерки да усили сигурността на гласуването, а възраженията му срещу резултатите на няколко места бяха отхвърлени от всички федерални съдилища и от Върховния съд.

Малко след 0,00 часа българско време тълпата около Капитолия започна спокойно да се разотива. Полицията не арестува никого. В близките улици се разположиха стотици полицаи, включително от части за борба с безредиците, които ще започнат операция за възстановяване на контрола над сградата на американския парламент.

Сградата на Капитолия, която е символ на американската демокрация, не е била превземана със сила от 1814 г., когато британската колониална армия влиза във Вашингтон и опожарява комплекса.