Американски официални представители обявиха Капитолия за "обезопасен" четири часа след като привърженици на президента-републиканец Доналд Тръмп окупираха сградата на Конгреса в сряда следобед и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде утвърден избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.
Тръмп

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите малко преди да влезе в сила обявения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа местно време (1 часа след полунощ българско).

Между полицията и протестиращите избухнаха сблъсъци, но след употребата на газ и гранати тълпата започна да се разпръсква.

Пристигналата Национална гвардия обезопаси Капитолия, като не й се е наложила да упражнява насилие, но част от недоволните остават в близост до сградата въпреки наложения полицейски час.

Часове по-рано десетки привърженици на Тръмп разкъсаха полицейския кордон и нахлуха в Капитолия по време на заседанието на двете камари на Конгреса. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани. Полицията съобщи, че поне един човек е бил прострелян вътре в сградата, а най-малко 13 са задържани. Конфискувани са и 5 огнестрелни оръжия.

Говорител на ФБР съобщи, че в района на Капитолия са били обезвредени две взривни устройства, предаде Ройтерс.

Според телевизионния канал Ен Би Си, цитиран от ТАСС, ранената в Капитолия жена е починала от раните си в местна болница. CNN твърди същото. Жена е починала, след като е била простреляна в сряда по време на щурмуването на Капитолия, потвърди говорителка на полицейското управление на Вашингтон, предаде Ройтерс.

Ето какво разказа за "По света и у нас" университетският преподавател във Вашингтон проф. Асен Асенов за случилото се през днешния безпрецедентен ден: "Има протестиращи вътре в сградата на Капитолия, има протестиращи хиляди от двете страни на Капитолия, има и изстрели за съжаление, има и тежко ранени хора - поне един или двама. Конгресмените и сенаторите са изведени от самата централна сграда и са в съседните сгради по тунелите под Капитолия... Това, което също е ясно, е, че мнозинството от сенатори и конгресмени са твърдо решени да продължат напред със законовата процедура по утвърждаването на избора на новия президент", каза университетският преподавател.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че Конгресът на САЩ ще продължи преброяването на гласовете на електорите, за да потвърди резултатите от президентските избори през ноември, веднага щом районът на Капитолия бъде освободен от протестиращите привърженици на президента Доналд Тръмп, които нахлуха в сградата, съобщи Ройтерс. Пелоси каза, че решението е било взето след консултации с лидерите на Конгреса и разговори с Пентагона, министерството на правосъдието и вицепрезидента Майк Пенс. Тя каза, че нощта може и да бъде дълга, но задачата на Конгреса ще бъде изпълнена.

Дир.бг