От ноември досега БЧК-Шумен преустанови обучението на кандидат-шофьори  по първа долекарска помощ. Очаква се то да бъде възстановено с приключване на извънредното положение заради корона вируса в страната, каза за ШУМ.БГ Пламен Петров, директор на Областния съвет на организацията.

“От обявената на 27 ноември извънредна епидемична обстановка със заповед на министъра на здравеопазването Българският червен кръст ни уведоми с писмо да преустановим обучението, което е валидно и до днес”, каза Петров. Той добави, че към момента има много запитвания от курсисти, но все още няма записали се, което се прави онлайн, заради липса на яснота, кога ще стартира обучението наново.

През изминалата година в БЧК-Шумен 1467 кандидат-шофьори завършиха обучението си по първа долекарска помощ, а броят им през 2019 г. бе 1781.

“ За да спазим епидемичните мерки миналата година  увеличихме броя на курсовете от три пъти седмично до пет пъти в седмицата, като намалихме броя на обучаващите се във всеки отделен курс от 15 на 11, за да се спазва нужната дистанция”, каза Петров.  Като затруднения в организацията той отчете и голямата заетост по време на пандемията на медиците - лектори, които са реаниматори в МБАЛ-Шумен. Според него след извънредното положение вероятно записванията ще стават месец за месец и е възможно да се наложи изчакване.  

ШУМ.БГ