Конгресът утвърди резултатите от достатъчно щати, за да получи Джо Байдън нужните 270 гласа от Изборната колегия и официално да е следващият президент на САЩ.

Вицепрезидентът Майк Пенс (който е и председател на Сената) обяви, че Байдън е получил 306 гласа от Изборната колегия, а действащият президент Доналд Тръмп - 232, но още при преминаването на прага от 270 нямаше как Тръмп да обърне резултата.
Двайсет минути по-късно Тръмп заяви, че въпреки несъгласието си с резултатите ще предаде властта на 20 януари. "Макар че изобщо не съм съгласен с резултата от изборите и фактите ме подкрепят, ще има преход на властта в обичайния порядък на 20 януари," се казва в изявлението, направено по-малко от 24 часа след като държавният глава обеща никога да не признае загубата си.

Следва обаче уверение, че "ще продължим битката си, за да гарантираме, че само законните гласове са преброени". Тръмп подстрекаваше привържениците си, включили се във вчерашните безредици пред и в Конгреса, като продължи да настоява, че победата му е открадната с изборни измами.

"Най-великият първи мандат в историята на президентството"

След сертифицирането на резултатите от Върмонт Байдън прехвърли прага след бурните часове пред Капитолия, когато привърженици на действащия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата.

Процедурата в Конгреса трябваше да е формалност, но бе прекъсната заради бурните събития в столицата, причинили смъртта на четирима души и довели до комендантски час. Наложи се утвърждаването на прекъсне за няколко часа, а американските законодатели да бъдат изведени от Капитолия. Когато заседанието продължи, републикански представители все пак възразиха срещу резултатите в отделни щати (като Уисконсин и Пенсилвания), но исканията им бяха отхвърлени.

Снощи Пенс отхвърли призивите на Тръмп да блокира процедурата с аргумента, че се придържа към конституцията.

Действащият държавен глава, чийто мандат изтича с встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, не може да използва традиционния си канал за комуникация, след като "Туитър" временно заключи профила му.

Станалото е краят на "най-великия първи мандат в историята на президентството", но е и "едва началото на битката ни, за да Направим Америка Отново Велика", завършва изявлението на Тръмп.

Дневник