Нови фалшиви имейли се разпространяват от името на Националната агенция за приходите (НАП), предупреждават от агенцията. Те представляват съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес g_genchev@abv.bg. Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да кликнат върху линк, за да "попълнят начина на плащане".

Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи (публикуван без редакция):

"национална агенция за приходите на българия"
Получихте 210 лв. Възстановяване на данък
попълнете начина си на плащане /активен линк -б.а/
Този процес може да отнеме 5-10 дни. Моля, щракнете върху връзката по-долу и изберете начина си на плащане на възстановяване".

От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на "фишинг" атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте. В никакъв случай не кликайте върху линка. Ако вече сте го направили, сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, съветват от НАП.

Електронно писмо с подобно съдържание бе разпространено и в дните около Коледните празници. Тогава подателят използва адрес: admin@royapay.ir.

Дневник