През месец декември експертите от РИОСВ-Шумен са направили 98 проверки на 86 обекта, от които 63 планови и 35 извънредни, съобщиха днес от екоинспекцията.

За изминалия месец директорът на РИОСВ е издал четири наказателни постановления на обща стойност 9 000 лв. Сред тях 3000 лв. е наложената глоба на кмета на Община Венец за допуснато образуване на незаконно сметище и изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места. Още един кмет-на Омуртаг е санкциониран със същия размер глоба за незаконно сметище. Санкция в размер на 1000 лв. е наложена на "ВиК-Шумен" ООД за канализационната мрежа на Смядово за заустване на отпадъчни води в повърхностен воден обект в отклонение от издаденото разрешително. С други 2000 лв. е санкционирано и дружество „Камбро Озай БГ“ ЕООД за неизпълнение на предписание.

През отчетния период екоинспекцията е съставила 8 акта за установени административни нарушения (АУАН), свързани с неизпълнения на Законите за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие и за управление на отпадъците. В рамките на осъществения контрол са издадени и 46 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия, уточняват от екоинспекцията. За периода събраните средства са в размер на 10 599, 51 лв., от които 7 100 лв. от наложени глоби и санкции.

ШУМ.БГ