Щурмът на Капитолия в САЩ от поддръжници на президента Доналд Тръмп в сряда подтикна някои някои законодатели да искат отстраняването му от длъжност, дни преди избраният президент Джо Байдън да положи клетва на 20 януари. Акцията, организирана в социални мрежи, бе разпалена и от него; Тръмп призова за нея още през декември, а вчера, макар да призова тълпата да се разотиде, продължи да повтаря, че изборите са "откраднати".

Вариантите

Има два начина за отстраняване на президент от длъжност: 25-ата поправка на Конституцията на САЩ и импийчмънт, последван от присъда на Сената. И при двата сценария вицепрезидентът Майк Пенс би поел поста до встъпването в длъжност на Байдън.

Източник, запознат с инициативата, обяснява, че вече текат предварителни дискусии между някои членове на кабинета и съюзници на Тръмп за позоваването на 25-ата поправка.

Каква е целта на 25-ата поправка, обяснява "Ройтерс".

Поправката

Ратифицирана през 1967 г. и приета след убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., тази поправка се отнася до приемствеността на президентския пост при здравословни проблеми.

Нейният Раздел 4 разглежда ситуации, при които президентът не може да изпълнява задълженията си, но не се оттегля доброволно. Съставителите на поправката, изглежда, са предвидили прилагането ѝ, когато заради физическо или психично заболяване президентът е неспособен да изпълнява задълженията си, казват експерти. Според някои изследователи тя може да се тълкува и по-широко - например да се прилага за опасно негоден за длъжността президент.

За позоваването на 25-ата поправка Пенс и по-голямата част от кабинета на Тръмп ще трябва да обявят, че Тръмп не е в състояние да изпълнява задълженията на президентския пост и да го отстранят. В този сценарий Пенс би го поел.

Впоследствие Тръмп би могъл да се обяви за способен да се върне на работа. Ако Пенс и по-голямата част от кабинета не оспорят, Тръмп се връща на власт. Ако оспорят, последната дума е на Конгреса, а до решението Пенс остава президент.

За да не се върне Тръмп, са нужни гласовете на мнозинство от две трети в двете камари. Контролираната от Демократите Камара на представителите обаче може просто да отложи гласуването до изтичането на мандата на Тръмп, заяви Пол Кампос, професор по конституционно право в университета в Колорадо. Според Кампос 25-ата поправка би била подходящ начин за отстраняване на Тръмп от длъжност и е по-бърза от импийчмънт. "Пенс може незабавно да стане президент, докато импийчмънтът и осъждането могат да отнемат поне няколко дни", каза Кампос.

Импийчмънт

Възможно ли е да има и импийчмънт, и отстраняване? Отговорът е "да". Погрешно схващане за "импийчмънт" е, че се отнася до отстраняване на президент от длъжност. Всъщност процедурата е само в Камарата на представителите, която съгласно нея обвинява президента в длъжностно престъпление, подобно на обвинителен акт по наказателно дело.

Ако обикновено мнозинство от 435-имата членове на Камарата одобри повдигането на обвинения, в Сената следва съдебен процес за определяне на вината на президента. Конституцията изисква две трети от гласовете на Сената за осъждане и отстраняване на президент.

През декември 2019 г. Тръмп бе подложен на импийчмънт от Камарата на представителите по обвинения в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса заради усилията му да окаже натиск върху Украйна да разследва Байдън и сина му. Президентът обаче бе оправдан от ръководения от републиканците Сенат през февруари 2020 г.

В какво "високо престъпление и престъпление" може да бъде обвинен Тръмп? Франк Бауман, професор по конституционно право в Университета в Мисури, заяви, че "може да се твърди, че Тръмп е подклаждал безредици" или опит за сваляне на правителството на САЩ. Според Бауман обаче Тръмп обаче нарушението на Тръмп може да се формулира и по-общо: нелоялност към конституцията на САЩ и неспазване клетвата, с която встъпи в длъжност. Конгресът има свобода на преценка при определянето на такива престъпления.

"Основното престъпление би било срещу Конституцията - по същество опит да подкопае законните резултати от законно проведени избори," каза Бауман.

 Дневник