И ръководството на сдружението на общините изрази готовност кметовете в България да изпълни задълженията си за провеждането на парламентарните избори на 28 март, ако държавният глава ги насочи за първата възможна дата. В момента кметове са на среща с Румен Радев на "Дондуков" 2.

Според тях обаче ще има редица логистични проблеми - как ще се предават изборните протоколи, тъй като на места сега автобус събира ръководствата на селските комисии, за да предадат документите; ще се наберат ли достатъчно хора за секционните избирателни комисии, тъй като вероятно с резервните хора са необходими над 85 хил. души; как ще се организират подвижните секции за карантинирани; кой ще влезе в COVID отделенията, за да гласуват болните, и др.

Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи да има времеви коридори за гласуване на възрастни хора. На въпрос на президента Румен Радев какво смятат за идеите за гласуване в два дни кметът на Велико Търново Данаил Панов каза, че са обсъждали удължен изборен ден. Според сегашното законодателство гласуването започва в 7 ч и е до 20 ч, но изборният ден може да започне в 5 ч и да бъде удължен до 21 ч.

От сдружението казаха, че искат указанията на здравните власти и Централната избирателна комисия за организацията на изборите, но не смятат, че са необходими промени в законодателството освен за гласуване на карантинираните. Кметовете призоваха за по-бързо насрочване на окончателната дата на вота.

Дневник