Националният съвет на БСП официално изключи от партията бизнесмена и лидер на пловдивската организация Георги Гергов. Това е станало "на подпис", тъй като заради противоепидемичните мерки органът от 185 души не може да заседава.

"Събрани са необходимите подписи за приемане на решение за изключване на Георги Гергов от БСП. По казуса се произнесоха всички висши контролни и колективни органи на партията - Общопартийната контролна комисия, работната група по случая, Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП", съобщиха от "Позитано" 20 днес.

Това е последната стъпка по изключването на Георги Гергов от партията, след като два дни по-рано то бе предложено от Изпълнителното бюро на "Позитано" 20 заради уронване на престижа на БСП и липса на работа за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име. Това доведе до решение на социалистите в Пловдив да снемат доверието си от лидера Корнелия Нинова.

Георги Гергов е дългогодишен лидер на партийните организации във втория по големина град в страната. Той бе член на тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро, в началото на първия лидерски мандат на Нинова, но бе изключен след скандала ЦУМгейт. После стана част от вътрешната опозиция на лидера, но след преизбирането й за втори мандат отново попадна по право в широкото ръководство - Националния съвет. Преди празниците заяви желание да го напусне, докато течеше проверка на дейността му в Пловдив.

Според социалисти пловдивският бизнесмен е един от привържениците на идеята за широка коалиция между ГЕРБ и БСП. По изчисления на партийци той има осем близки социалисти от сегашния Национален съвет.

Дневник