Илейн Чао, министър на транспорта на САЩ, обяви, че ще подаде оставка заради атаката на американския парламент.

Тя е съпруга на сегашния лидер на републиканското сенатско мнозинство Мич Макконъл. Оставаката ѝ ще е в сила от понеделник.

В съобщението си тя посочва, че нападението "дълбоко ме разтревожи и аз просто не мога да остана безучастна".

Оставките заради несъгласие с ролята на президента в безпрецедентната ситуация започнаха сутринта със заместник-съветник по въпросите на националната сигурност. Но почти единодушно подобни действия се посрещат с безразличие или критики, че е твърде късно за тях, след като тези хора са подкрепяли Тръмп 5 години - по време на предизборната кампания и мандата му.

"Ройтерс" твърди, позовавайки се на 4 души, запознати със ситуацията в Белия дом, че президентът се е изолирал в мялка група от лоялни симпатизанти и се нахвърля върху всеки, който му противоречи, включително и вицепрезидента Майк Пенс.

"Дори не и скам да разговарям с него", казва дълггодишен съветник на Тръмп, запитан дали е имал някакви контакти с президента напоследък.

Вчера Тръмп е бил изключително възбуден и се е преместил от Овалния кабинет в съседна лична всекидневна, ставайки все по-гневен и затворен в себе си. Той не е позволявал днес служители да подготвят каквито и да е съобщения. "Това не е ситуация под контрол", казва източник на "Ройтерс".

Хората, с които се е обкръжил, са Дан Скавино, директор по цифровите комуникации, личният му помощник Джон Макентий, съветникът по търговските въпроси Питър Наваро, авторът на речите му Стивън Милър и личния му адвокат Руди Джулиани.

Дневник