Русия смята вчерашните събития във Вашингтон за вътрешна работа на Съединените щати и пожелава на американския народ с достойнство да премине през този драматичен момент от историята си, заяви днес говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Това е най-високопоставеният руски представител, коментирал безредиците пред и в Конгреса, превърнали се днес във водеща тема за световните лидери. След повечето европейски лидери темата коментираха и Китай, Турция, Индия и множество амрикански държави.

"Това е вътрешна работа на САЩ", каза Захарова. Тя коментира: "При това отново обръщаме внимание върху факта, че избирателната система в САЩ е архаична, тя не отговаря на съвременните демократични стандарти, създавайки възможност за многобройни нарушения, а американските медии са се превърнали в инструмент за политическа борба. Това до голяма степен стана причина за разкола в обществото, който в момента се наблюдава в САЩ".

Това е стара теза на Русия, която многократно е определяла по този начин американската избирателна система. Китайската позиция бе по-остра - тя съдържаше сравнение между щурмувалите Конгреса и продемократичните протестиращи в Хонконг, проправили си път в законодателния съвет на специалната автономна област.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че макар безредиците в Хонконг да са били по-тежки, и един демонстрант не е починал (от началото на протестите през 2019 г. всъщност имаше няколко жертви).

Дневник