Министерството на здравеопазването публикува списък с очакваните доставки за ваксини срещу COVID-19 на двете фирми, чиито продукти са одобрени за употреба в Европейския съюз. Това са "Комирнати" (Comirnaty) на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" (Pfizer/BioNTech) и препаратът на "Модерна" (Moderna". До август се очаква в България да бъдат доставени 1.5 млн. дози от двете ваксини, показва сумирането на всички прогнозни пратки. Те би трябвало да са достатъчни за имунизирането на 700 хил. българи, тъй като на всеки се поставят по две дози в интервал от най-малко 21 дни.

Здравното министерство изрично обявява, че "посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания". През следващите месеци се очакват становища на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и за продуктите срещу COVID-19 на още фармацевтични производители, следователно се очаква доставките на ваксини до България да се увеличат. В най-близко бъдеще се прогнозира одобрение за продукта на "Астра Зенека" (AstraZeneka) съвместно с Оксфордския университет.

Видно от данните на Министерството на здравеопазването в България се очакват три по-големи пратки от трудната за съхраняване ваксина "Комирнати" на "Пфайзер"/"БиоНТех". Те са през март (102 375 дози), април (300 000 дози) и юли (375 000). Това означава, че тогава предизвикателството пред здравните власти и лекарите, които ги поставят, ще е най-голямо, защото ваксината "Комирнати" трябва да се съхранява на температура при -90°С до -60°С (в специални хладилни фризери), защитена от светлина.

След като бъде размразена, тя може да престои до пет дни на температура 2°С до 8°С (в обикновен хладилник). След като бъде извадена и от обикновения хладилник, на температура до 30°С ваксината може да престои до два часа. 

Според информацията на здравното ведомство най-големите доставки от ваксината на "Модерна" се очакват през април (220 000 дози) и юли (220 000 дози). Оценката на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов е, че при този продукт предизвикателствата са по-малко, защото след като веднъж е размразена (тя се съхранява при температура от -20°С), може да бъде държана на температура 2°С до 8°С в продължение на до 30 дни.

Досега властите не са демонстрирали осигуряването на хладилници за ваксината на "Модерна" за разлика от показните организации за продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех". В отговор на въпрос на "Дневник" Кирилов заяви общо, че в държавната фирма за ваксини "БулБио" вече има създадени условия за препарата на "Модерна".

Дневник