Нанси Пелоси, която преди дни бе избрана за пореден мандат като председател на Камарата на представителите на американския парламент, призова за незабавно отстраняване на президента Доналд Тръмп. Чък Шумър, който скоро ще оглави мнозинството на демократите в Сената, каза, че президентът не бива да остава на поста си нито ден повече.

Тя се обърна към вицепрезидента Майк Пенс и го призова да прибегне до 25-та поправка в Конституцията, определяща между другото как да се постъпва, ако президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си.

В случая се има предвид по-скоро това той да бъде обявен за психически нестабилен и поради това неспособен и опасен за страната. "Тръмп е смъртоносно опасен за американците и американската демокрация", заяви Пелоси ден след щурма на Капитолия, в който загинаха четирима души.

Ако вицепрезидентът не направи тази стъпка, Конгресът е готов да задейства процедура за импийчмънт, добави тя.

Пелоси се обърна и към министрите от администрацията на Тръмп в момента, когато първият то тях подаде оставка. "Застават ли зад тези действия? Готови ли са да заявят, че в следващите 13 дни този опасен човек може да навред иоще повече на нашата демокрация? (...) Макар да са само 13 дни, всеки един от тях може да се окаже ужасяващо шоу. "Вчера президентът на САЩ подстрекаваше въоръжен бунт срещу правителството на Америка. Щурмуването на Капитолия е петно завинаги върху историята на страната ни", добави Пелоси.

Пенс не може сам да отстрани Тръмп, позовавайки се на Конституцията, и се нуждае за това от съвместното решение на няколко от ключовите министри в кабинета.

Как се задейства 25-та поправка

Ако президентът е жив, но е обявен, че не е в състояние да управлява, властта преминава към вицепрезидента. Пенс няма да е президент, а само изпълняващ длъжността до възстановяването на титуляра. Тази част от 25-та поправка никога не е била използвана. Тя се задейства с решение на вицепрезидента и мнозинството (поне 8) от точно определени 15 министри. Ако в срок от 4 дни тази група не обяви повторно президента за неспособен, правомощията изцяло се връщат към президента.

Но ако има такава втора декларация, трябва до 21 дни Сенатът и Камарата на представителите да определят с гласовете на поне две трети от членовете си, че президентът не е в състояние да поеме поста си и заместникът му изпълнява длъжността до края на мандата. Ако Пенс също не е способен, Конституцията предава властта на председателя на долната камара. В случая това е Нанси Пелоси от Демократическата партия.

До 20 януари, встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, остават по-малко от две седмици.

Пелоси казва, че нейни съпартийци настояват за още един опит Конгресът за отстрани Тръмп, след като вече веднъж вце такова решение през декември 2019 г., но то бе спряно в Сената. "Телефонът ми буквално избува с "импийчване, импийчване, импийчване", каза тя.Ако се стигне до подобно решение, Тръп ще влезе в историята като първият американски президент, подлаган два пъти на такава процедура.

Дневник