Изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал молба за напускане, съобщи БНР, като се позовава на Министерството на транспорта.

Рапонджиев е представил лични мотиви. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов директор.

Владимир Рапонджиев е изпълнителен директор на летище София от май 2017 година. Преди това 7 години е бил директор на дирекция "Сигурност" на летището.

Преди днистана известно, че Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) е взела временно решение, според което таксите на летище София остават същите като предходната година поне до изборите. Това ще е докато се чака окончателното решение на дирекцията, съобщава "Капитал".

Решението за вдигането на таксите беше подписано от изпълнителния директор Владимир Рапонджиев на 30 октомври. С него той съобщи на авиокомпаниите, кацащи на столичната аерогара, че такса пътник се увеличава с 60.3%, такса сигурност с 94.6%, такса шум с 59% и т.н. Срещу решението в ГВА бяха подадени жалби от трите най-големи клиенти на аерогарата - Wizz Air, Ryanair и "България ер". От ирландската авиокомпания дори обявиха, че това може да ги принуди да преразгледат полетите си от София като дестинации и честоти.По закон администрацията има четири месеца след внасянето на жалбите да излезе с решение, което се случи в средата на ноември. Като при определени обстоятелства има възможност този срок да се удължи с още два месеца и така въпросът може да остане за след изборите. Едновременно с това се очаква във владение да влезе и новият концесионер на летището. Драстичното вдигане на таксите по време на криза и малко преди влизането на концесионера, който нямаше да вдига таксите следващите десет години предизвикаха съмнението, че държавата ще свърши тази работа за новия мениджър предварително.

Дневник