В проговорите доставчикът на машините за гласуване "Сиела Норма" е уверил, че може да достави 9600 устройства 50 дни преди изборите, дори и те да бъдат на 28 март. Това обяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия Таня Йосифова на среща с президента Румен Радев, който поиска писмена гаранция кога ще бъде доставена последната машина, за да знае кога да насрочи изборите.

При разговора се разбра, че още не е известно къде ще бъдат складирани машините за гласуване, но е ясен протоколът по сертификация и одитиране - не всички машини ще бъдат проверени, защото това не е възможно. Председателят на изборната комисия Александър Андреев смята, че е добре да имат независим одит на машините, какъвто иска "Демократична България".

Според държавния глава е задължително при броенето на хартиените разписки, чрез което ще се отчитат резултатите от машинния вот, да се вземат предвид и протоколите от машините, които не могат да бъдат манипулирани.

Избирателната комисия иска промени в изборното законодателство, с които да разрешат подвижни секции за карантинирани, но смята, че и без изменения в кодекса може да се възползва от сегашната възможност за удължаване на изборния ден от 5 до 21 часа. Според Андреев дори и да се въведе гласуване по пощата с двоен плик за българите извън страната, то трябва да е експериментално и резултатите да не се зачитат.

В изборната комисия обмислят как да стимулират членовете на секционните избирателни комисии, тъй като те ще бъдат изложени на риск заради коронавируса. На миналите избори възнагражденията им бяха увеличени.

Дневник