Американският президент Доналд Тръмп няма да се опита да направи нови глупости, защото е изплашен". Това коментира тази вечер пред Би Ти Ви Стефан Тафров, който беше заместник-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, а по-късно и посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН - Ню Йорк.

Тафров, заедно с бившия външен министър Даниел Митов коментираха факта, че преди по-малко от два дни привърженици на президента Доналд Тръмп, повярвали на неоснователните му твърдения, че изборите са били измамни, нападнаха сградата на Капитолия, окуражавани от самия него. Според Тафров случилото се е сериозно, но "американската демокрация е добре" и няма нужда да има прекомерни притеснения за нея. За него големият въпрос сега е какво ще се случи с Републиканската партия.

Според Даниел Митов, Доналд Тръмп е бил като лакмус за това доколко е устойчива американската демокрация и либералната демокрация като цяло. "Доналд Тръмп отправи много предизвикателства към институциите, удари по много традиции. Някои се огънаха, други не. В крайна сметка основните институции и принципи издържаха и независимостта на съдебната система беше доказана многократно", коментира още Митов. За него изводът е, че "американската демократична система е победила Доналд Тръмп". Той дори сравни реакцията на Тръмп след президентските избори в САЩ с реакцията на Александър Лукашенко след президентския вот в Беларус.

Дневник