Световната здравна организация призова за по-голяма "солидарност по въпроса за ваксините" в борбата срещу коронавирусната пандемия и прикани богатите страни да престанат да сключват двустранни споразумения с фармацевтичните лаборатории, предаде Франс прес.

"Призовавам незабавно производителите да дадат приоритет на разпращането на ваксините посредством механизма Ковакс, създаден от СЗО и нейните партньори", подчерта ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"И призовавам възможно най-бързо страните и производителите да престанат да сключват двустранни споразумения в ущърб на Ковакс", добави той.

Шефът на СЗО също така призова страните, които са поръчали повече от необходимото ваксини, да ги дадат незабавно на Ковакс, който е готов да ги разпредели справедливо още от днес.

"Ваксиналният национализъм вреди на всички по света", подчерта Гебрейесус. Той изрази съжаление, че много малко бедни страни са започнали да получават ваксини.

Призивът беше отправен в момент, в който ЕС, подложен на критики за бавното начално на кампанията за ваксиниране, удвои тази седмица предварителните поръчки за ваксината срещу коронавируса на Пфайзер/Бионтех.

По-рано в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е осигурил допълнителни 300 милиона дози от коронавирусната ваксина на Pfize/BioNTech, удвоявайки общият брой на договорените дози до 600 милиона. Тя предупреди, че страните от ЕС нямат право да водят паралелни преговори с шестте компании - доставчици на ваксини срещу коронавирус от списъка на ЕС, и да сключват паралелни споразумения с тях за допълнителни или ускорени доставки, всичко трябва да се прави само през Брюксел.

Дир.бг