Огромна скала падна при новоизградената подпорна стена над село Пастра по пътя за Рилския манастир, като затвори пътя и в двете посоки, съобщи БНР. Срутването е станало в момент, когато не са минавали автомобили и няма пострадали. По информация на "Нова телевизия" преминаването в участъка ще е невъзможно най-рано до утре вечерта - дотогава се очаква тежка техника да почиства трасето, а в неделя геолози ще правят повторни огледи.

В съобщение до медиите агенцията "Пътна инфраструктура" обясни, че причината за случилото се е "преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир", активизирало поредица от свлачищни процеси в последното денонощие. Оттам увериха, че са предприети нужните действия за разчистване на пътното платно, на джоб стените по трасето и на всички пътни принадлежности от падналата скална маса на пътя.

Инцидентът става по-малко от две седмици, след като премиерът Бойко Борисов инспектира новоизградената стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4.1 м и се похвали, че всеки пътуващ към Рилския манастир ще може да мине по хубав и безопасен път. Той благодари за мобилизацията на работещите, която е позволила трасето към манастира да бъде отворено за празниците. Ремонтът, по данни на Борисов, е струвал 6 млн. лв.

Днес под публикацията в официалния фейсбук профил на премиера от инспекцията се появиха снимки от срутването:


Съоръжението беше укрепено след предишно срутване в края на октомври, когато пътят отново стана неизползваем. "Искам тук да е като картичка - като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо", обясни на 29 декември Борисов, докато оглеждаше стената заедно със зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.


Вечерта от агенцията "Пътна инфраструктура" обявиха, като се позоваха на изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес, че "изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес". Според съобщението от ведомството укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението, са били "етап от укрепителните дейности на ската".

Дневник