Ротация на всички областни директори на полицията за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. Това предложиха от партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци на България" на президента Румен Радев. Днес вървят поредните консултации на държавния глава с представители на партиите, в търсене на най-подходяща дата за изборите.

"Нова тема повдигате, вероятно от своя опит, това е в правомощията на изпълнителната власт, но по него са нужни дискусии", отбеляза Радев по повод идеята за ротациите на полицейски началници. Както е известно Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов от юли 2009 година до март 2013-та.

Цветанов заяви, че неговата партия, както и редица други, е готова за избори на 28 март, но изпълнителната власт няма как да ги проведе на нея. Бившият вътрешен министър смята, че към момента няма нужната законодателна готовност и нормативна уредба, за да гарантира упражняване на правото на глас и запазване на здравето на гласуващите.

Цветанов изрази притеснения за начина, по който ще се броят резултати и настоя да се направи платформа, на която да се излъчва онлайн броенето на бюлетините и оформянето на протоколите от гласуването. Тази идея се роди още в първия ден консултации при президента, като и днес Радев се обяви за подобна форма на контрол.

От "Републиканци за България" настояват още българите в чужбина да гласуват по пощата, защото заради различните ограничения там, могат да нямат възможност да дадат гласа си по традиционния начин.

В края на изказването си Цветанов посочи, че няма доверие на директора на БНТ Емил Кошлуков, но вярваме в професионализма на БНР.

Дневник