Учени от Великобритания са направили изследване с цел да установят защо крокодилите почти не са се променили от времето на динозаврите, пише в. "Дейли стар".

Благодарение на най-новите научни технологии и огромния брой открити вкаменелости изследователите имат доста точна представа как са изглеждали предците на съвременните крокодили, обитавали Земята по времето на динозаврите.

Крокодилите - такива, каквито ги познаваме днес, много приличат на предшествениците си, живели през юрския период преди около 200 милиона години. Те са имали същите удължени муцуни, мощни опашки и характерна походка.

Авторите на настоящото проучване от Бристолския университет обясняват, че крокодилите са преминали през специфичен модел на еволюция. Същността му се изразява в това, че животните достигат до оптимално за тях състояние и го поддържат, докато заобикалящата среда не ги принуди да се приспособят към нови условия.

Влечугите са придобили доста универсална форма на тялото, така че не им се е наложило да променят почти нищо, за да оцелеят.

Дарик