Модел, направен за разпространението на коронавируса в Англия, предполага, че всеки пети е бил в контакт с вируса - 12.4 млн. души, пише "Гардиън".


Програмата за тестване и проследяване на контакти е регистрирала едва 2.4 млн. случая в Англия, най-многолюдната съставна част на Обединеното кралство. В някои нейни райони, според същия модел на Edge Health (консултантска компания в областта на здравните грижи), от COVID-19 са се разболели много повече - почти половината жители.

Ако анализът е верен, то заразените от началото на пандемията в Англия са пет пъти повече от обхванатите от статистиката към 3 януари (това е последната дата, обхваната от данните на Edge Health).

Моделът сравнява броя на починалите с оценката за смъртността при коронавирус, като допуска, че времето между заразяването и смъртта е около три седмици. Разминаването между тях и данните на правителството не би било изненада - все още експертите по света смятат, че реалният брой заразени надхвърля значително официалната статистика. Освен това особено в първите месеци капацитетът за тестване бе значително под сегашните нива и много от заразените вероятно не са били изследвани - за сравнение тази година се правят над 500 хил. теста за 24 часа, а през април бяха едва 40 хил., отбелязва "Гардиън".

Великобритания съобщи за нови 54 940 случая на COVID-19 през последното денонощие, което е по-малко в сравнение с предходното, както и за 563 починали за 28-дневен период при положителен тест.

Дневник