Камарата на представителите в САЩ ще пристъпи тази седмица към процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, обяви председателят на доминираната от демократите долна камара на Конгреса Нанси Пелоси, цитирана от световните агенции.

Пелоси обясни как ще действа в писмо до колегите си от камарата. От думите ѝ следва, че Камарата на представителите все пак ще поиска от вицепрезидента Майк Пенс и членовете на кабинета да се позоват на 25-ата поправка от американската конституция и да обявят Тръмп за негоден да заема президентския пост (повече за поправката четете тук). Основанието е, че Тръмп, който отказваше да признае загубата си от демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември, е подбудил свои поддръжници да нахлуят на Капитолия в сряда с необоснованите си твърдения, че изборната победа му е била отнета.

Пелоси и нейни колеги настояват за отстраняването на Тръмп въпреки малкото оставащо време но края на мандата му след щурма на сградата, в която се разполагат двете камари на Конгреса на САЩ, миналата седмица. Привърженици на президента, организирани в социалните мрежи, бяха подстрекавани да не приемат (по думите на Тръмп) "измамата", с която му е "открадната" победата на спечелените от Байдън избори на 3 ноември.

В писмото на Пелоси се казва, че Камарата ще действа тържественост, но и в спешен порядък, защото остават броени дни до края на мандата на президента на 20 януари.

Резолюция за Пенс, след това - процедура за импийчмънт

По случая вече са заведени най-малко 25 дела за вътрешен тероризъм според данни на "Ройтерс", която цитира конгресмен демократ. При безредиците загинаха петима души, сред които има и полицай. Втори полицай, участвал в овладяването им, е починал след това, но няма официално посочена причина за смъртта му. При щурма загина и ветеран от военновъздушните сили, която е била на мисия в Афганистан и Ирак.

Пелоси уточни, че днес нейният екип ще поиска да бъде гласувана резолюция, призоваваща вицепрезидента и кабинета да се позоват на 25-ата поправка. Самият вот в Камарата на представителите ще се състои утре. След това вицепрезидентът и кабинетът ще имат 24 часа, за да се задействат. В противен случай долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента, отбелязва "Асошиейтед прес". "

Защитавайки нашата конституция и нашата демокрация, ще действаме в спешен порядък, защото този президент представлява непосредствена заплаха и за двете", подчертава Пелоси. Тя допълва, че "ужасът на продължаващото нападение срещу нашата демокрация, извършено от този президент, е силен - такава е и непосредствената нужда от действие".

Процесът в Сената би се забавил

Окончателни резултати от процедура за импийчмънт (ако се стигне до нея) същевременно едва ли ще има преди началото на мандата на Байдън. Според високопоставения демократ от Камарата Джеймс Клайбърн, интервюиран от Си Ен Ен, самият вот за импийчмънт може да е още тази седмица.

Процесът в Сената, който по закон може да доведе до същинското отстраняване на президента, би трябвало обаче да е след края на управлението му, тъй като конкретните обвинения едва ли ще бъдат изпратени, преди да са минали 100 дни от връщането на Байдън в Белия дом, следва от думите на Клейбърн.

Причината е, че изпращането на обвиненията сега би отнело на Байдън възможността да утвърди кабинета си в Сената и да даде начален тласък на политиките си, особено на опустошителната за САЩ пандемия от коронавирус.

Натискът нараства

Натискът върху Тръмп да подаде оставка се засилва, отбелязва "Асошиейтед прес". Вече двама сенатори републиканци призоваха президента, който е техен съпартиец, да се оттегли. Лиса Мъркауски от щата Аляска първа направи това в петък. Вчера към призива й се присъедини Пат Туми от Пенсилвания. Техният колега Бен Сас от Небраска пък каза, че ще проучи евентуалните обвинения, които Камарата на представителите ще изпрати.

Редица компании пък обявиха, че вече няма да даряват средства за кампании на онези конгресмени, всички те републиканци, които са отказали да утвърдят победата на Байдън. Според запознати източници президентът отново може да се обърне към Руди Джулиани да го защитава при евентуален процес по импийчмънт, отбелязва "Ройтерс".

Тръмп е на път да стане първият президент в историята на САЩ, срещу когото два пъти е имало процедура по импийчмънт. Контролираната от демократите Камара на представителите вече гласува за импийчмънт на президента републиканец през декември 2019 г. по обвинения в оказване на натиск върху украинския му колега Володимир Зеленски да разследва Байдън. Контролираният от републиканците Сенат обаче оправда Тръмп през февруари 2020 г.

Дневник