20 души са приети в МБАЛ- Шумен през изминалите три дни, като 26 са изписани за същия период. Това съобщиха от здравното заведение. Към 10,00 часа днес броят на настанените в ковид отделенията на областната болница е 160. От тях 114 са с потвърден коронавирус, а другите 46 очакват резултат от ПСР теста. В ОАИЛ са 5 пациенти, от които 4 са интубирани.

Починалите пациенти с Covid-19 от петък до 10,00 часа днес са 5. В петък живота си са изгубили 2 жени - на 71 и на 76 г. В събота са починали трима - 2 жени на 73 и на 78 г, както и мъж на 71 г.

„Натискът към МБАЛ определено намалява. През последните дни имаме по-малко приети и повече дехоспитализирани. За съжаление обаче не е малък броят на починалите“, каза д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ-Шумен.

Общо 16 души са новорегистрирани с положителни за коронавирус проби в Единния информационен портал за Covid-19 на 8, 9 и 10-ти януари 2021 г. Няма положителни случаи на лица под 18 г., съобщиха от РЗИ-Шумен.

Жители на община Шумен са най-много регистрирани  – 12 души (9 жени и 3 мъже), на възраст между 24 и 79 г. Всички са жители на областния град.  По един случай има в общините Нови пазар, Смядово, Каспичан и Върбица – мъж на 76 г. от Нови пазар, жена на 44 г. от Смядово, мъж на 32 г. от Плиска и жена на 24 г. от с. Божурово.

Общо за област Шумен случаите на регистрирани в Единната информационна система положителни за Covid-19 достигнаха 4430 души.

Още 125 васкини се очаква да бъдат получени днес. През тази седмица те ще бъдат приложени на лица от извънболничната помощ в Шуменско – ЦСМП, ДКЦ-I, общопрактикуващи лекари, специалисти. Към днешна дата са ваксинирани общо 260 души от Шуменска област, т.е. използвани са всички дози от двете пратки на ваксината на Pfizer/BioNtech, уточниха от РЗИ.

От там добавиха още, че през изминалата седмица са извършени 118 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Шумен, като 6 от тях са вследствие на сигнали на граждани.

Екипи на РЗИ и ОДМВР – Шумен са проверили 38 други закрити обекти (юридически лица), 33 хранителни магазина, 23 детски ясли и градини, 11 училища, 3 лечебни заведения, 3 физически лица и 3 заведения за бързо обслужване, 2 транспортни средства и по 1 питейни заведения и кафе-сладкарница.

При извършените проверки не са констатирани нарушения на въведените със заповед на здравния министър противоепидемични мерки.

ШУМ.БГ