Дания - лидерът по ваксиниране в Европейския съюз - планира да приключи кампанията за защита на населението от коронавируса на 27 юни. Това става възможно, защото веднага, след като Европейската комисия обяви сделка с Pfizer/BioNTech за нови 300 милиона бройки от тяхната ваксина, страната съобщи, че си е осигурила нови 3.9 милиона дози

Националната агенция по лекарствата Lægemiddelstyrelsen вече имаше предварителни споразумения за ваксини, достатъчно за над 18.8 милиона души или близо три пъти повече от населението на страната.

При 5.8 милиона души в петък Дания имаше осигурени ваксини за 5.25 милиона, но няма и нужда от повече, защото те не се поставят на лица под 16 години (или под 18 години за тази на Moderna).

В петък би трябвало да е приключило поставянето на първата инжекция на пожелалите ваксиниране във всички домове за възрастни хора.

Всички над 80 години трябва да бъдат ваксиниране до средата на април, а в края на същия месец - и всички медици на първа линия, се казва в календара за ваксиниране, разпространен в петък.

Дания ваксинира вече над 100 000 души, или почти 2% от населението си, по данни към 9 януари. За сравнение - България обяви, че е ваксинирала около 5000 души и има осигурени ваксини за под 750 000 души.

Освен това властите подготвят документ, който да удостоверява ваксинирането, в случай че други държави или бизнесът започне да изисква такъв "паспорт за имунитет". Той ще може да се сваля от конкретен сайт в интернет, в който ще се влиза с тайна парола. "Паспортът" ще може а се обновява с актуална информация - например, колко продължителна е защитата, осигурявана от ваксината.

Идеята е приветствана от туристическата индустри и организаторите на концерти и фестивали, според които още това лято ще могат без проблеми да имат събития с по няколко хиляди гости.

Дневник