В безпрецедентен ход, американски дипломати призоваха Държавния департамент да осъди президента Доналд Тръмп, задето тласна привържениците си да нападнат Капитолия, и да подкрепи отстраняването му от длъжност.

Използвайки така наречения "канал за несъгласие" на Държавния департамент, служителите от кариерата на чуждестранните служби пишат в два документа, че се опасяват, че обсадата от миналата сряда може сериозно да подкопае доверието в САЩ за насърчаване и защита на демократичните ценности в чужбина.

"Ако не успеем да изправим президента пред отговорност, това ще навреди допълнително на демокрацията ни и способността ни ефективно да постигаме външнополитическите си цели", се казва във втората от двете грами, разпространени сред дипломати в края на миналата седмица и след това изпратени до ръководството на министерството. Те са видени от "Асошиейтед прес" и "Форин полиси".

Те са необичаен протест срещу действащ президент на САЩ от страна на американските дипломати, които отдавна се оплакват, че администрацията на Тръмп пренебрегва и обезценява тяхната роля и опит. "Каналът на несъгласието" обикновено се използва за противопоставяне на конкретни външнополитически решения. Двата най-нови документа обаче изглеждат безпрецедентни по своя обхват и характеризиране на президента като опасност за страната.

"Точно както ние обичайно изобличаваме чуждестранни лидери, които използват насилие и сплашване, за да се намесват в мирни демократични процеси и да отменят волята на своите избиратели, публичните изявления на ведомството за този епизод също трябва да посочат президента Тръмп. Изключително важно е да общуваме в свят, в който в нашата система никой - дори президентът - не е над закона и не е недосегаем за публична критика", пише в единия документ.

Писмата също така отразяват гнева от реакцията на държавния секретар Майк Помпео, лоялен съюзник на Тръмп. Дипломатите освен това укоряват Помпео за неговия "пропуск да излезе с декларация, която недвусмислено признава, че новоизбраният президент Байдън е спечелил изборите през 2020 г.".

Вторият документ отива по-далеч от първия в излагането на обширни аргументи за това как действията на президента подкопават външната политика и демократичните институции на САЩ. Той също така изрично призова Помпео да подкрепи консултации с други служители на кабинета относно евентуално позоваване на 25-ата поправка за отстраняване на президента от длъжност.

Дневник