От началото на валежите на 8 януари до сега в района на Шумен са измерени 85 л. на кв. м., което се равнява над 2,5 пъти повече от месечната норма, съобщи за ШУМ.БГ Соня Койчева, ръководител на Хидрометеорологическата обсерватория в Шумен /ХМО/.

"В областта най-голямо количество на валежите е измерено в района на Върбица, където за последните 5 дни са паднали 91 л. на кв. м. За района на Велики Преслав са измерени 86 л. и средно по 72 л. на кв. м. в района на Смядово и в северната част на областта – районите на Каолиново и Венец”, уточни Койчева. Според нея валежите в областта не са опасни явления, тъй като не са интензивни и в същото време са крайно необходими.

Пресцентърът на Областна администрация - Шумен разпространи днес данни на Регионален отдел „Североизточна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, според които всички язовири на територията на областта разполагат с достатъчно свободен обем.

Според "Напоителни системи" измереното тази сутрин количество вода в "Тича" е 135,399 млн. куб.м. и в сравнение с вчера сутринта покачването е с близо 1,5 млн. куб. м. От там уточниха, че с над 10 см. се е вдигнало нивото на яз. “Шумен” и с над 20 см. на реките Камчия и Врана. Засега опасност от преливане няма.

ШУМ.БГ