Американският президент Доналд Тръмп одобри въвеждането на извънредно положение във Вашингтон до 24 януари заради заплахи, свързани с церемонията, след която Джо Байдън ще поеме поста от него.

На сайта на Белия дом се обяснява, че този режим дава на Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да определят, мобилизират и предоставят ресурси при нужда, за да смекчат ефектите от него.

Това стана след предупреждението на Федералното бюро за разследване (ФБР) на Съединените щати, че въоръжени участници вероятно ще се включат в протести във федералната столица и всички 50 щата в дните до встъпването в длъжност на Байдън като президент. Часове след това започна и процедура за импийчмънт на Тръмп, безпрецедентна в американската история с това, че е втора за същия президент. Днес Камарата на представителите ще призове с резолюция вицепрезидента Майк Пенс да задейства поправка в конституцията, с която президентът на бъде отстранен, преди да изтекат оставащите 8 дни от мандата му, и ще продължи с импийчмънта, ако искането не бъде удовлетворено до 24 часа.

ФБР посочи, че протестите може да започнат още на 16 януари извън столицата, а на следващия ден - и във Вашингтон. Междувременно телевизия Ей Би Си цитира друг, секретен, бюлетин на ФБР, според който се разпространяват призиви за атака срещу местни, щатски и федерални институции в САЩ. Байдън, който получи втората си доза ваксина против коронавирус, обяви, че "не се страхува". Тръмп няма да присъства на встъпването му в длъжност и ще е първият президент на САЩ от 150 години, взел такова решение.

Само в столицата Националната гвардия има заповед да изпрати до 15 хил. военни, а близо 10 хил. от тях ще са на терен в събота, за да помогнат за логистиката и комуникациите. Кметът Мюриъл Баузър поиска от министъра за вътрешната сигурност да прекрати събиранията на обществени места до 24 януари.

Министърът напуска

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф обаче подаде оставка снощи и тя вече е в сила, а това може да затрудни справянето с евентуални рискове преди церемонията.

"С тъга предприемам тази стъпка, защото имах намерението да служа до края на това правителство", пише Чад Улф в писмо до служителите на министерството, цитирано от "Франс прес". Той уточнява, че подава оставка заради "неотдавнашни събития", но не посочва конкретно щурмуването на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп миналата седмица, което той в сряда окачестви като "трагично" и "отвратително".

Това е третият министър, подал оставка в кабинета на Тръмп - миналата седмица го направиха отговарящите за образованието и транспорта, като осъдиха насилието в Капитолия.

Сенатът така и не потвърди Улф като министър на вътрешната сигурност, след като заемаше длъжността от ноември 2019 г., а бе официално назначен от Тръмп през август миналата година. Президентът оттегли кандидатурата му на 6 януари, след като Улф осъди щурма на Капитолия. След оставката на Улф изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще бъде ръководителят на Федералната агенция за извънредни ситуации Пит Гейнър.

Дневник