Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров заяви, че няма желание да се включва в надпреварата за президентския пост в БФС. Според него е проблем, че до момента няма хора, които да са излезли и да представят идеи и екип в търсене на победа в надпреварата.

Конгресът в БФС беше отложен за втори път, като все още няма определена дата за провеждането му. Така близо 15 месеца след оставката на Борислав Михайлов футболният съюз продължава да се ръководи от временния президент Михаил Касабов.

"Дали това е моментната ми цел? Не. Мога да го кажа искрено. Дали трябва да се страхуват от мен? Да. Защото, ако реша, може би ще бъда правилния човек, тъй като съм независим от никого. Това е при мен най-силното нещо. А дали искам да се замесвам в това? Искам да го кажа директно - не", каза Петров пред "Спортал".

Още преди няколко месеца се заговори, че той може да се кандидатира. Впоследствие бившият полузащитник на "Селтик" и "Астън вила" даде знак, че по-скоро не би участвал, но си остави вратичка.

"Ще се радвам да излезе някой с визия, с план, със структура, с екип. Досега виждаме само имена, спекулации, както беше едно време: "Аз не искам да казвам плановете си, за да не го изкопират другите". Досега не съм видял някого, който да излезе със силна стратегия, със силна ръка и с промените, които ще бъдат направени. Защото промени са необходими, когато нещата не вървят, а при нас сега не вървят", каза Петров.

Според него Димитър Бербатов е добър вариант за поста заради качествата си и заради уважението към него по света. "Българският футбол изгуби доста респект и позициите си на световно ниво. Той (Бербатов) е много по-правилният кандидат, защото е в България. Там е и знае какво става около футбола и футболния съюз, а аз съм по-далеч. Много хора говорят за знания. Не мисля, че знанията са толкова важни, колкото са честността и прозрачността, което го няма в българския футбол."

Петров смята, че последните селекционери в националния отбор са се оправдавали от липсата на качествени играчи, а не са поставяли ясна цел. "Навремето може да сме били най-слабият отбор, но винаги имахме поставена цел от треньорите. А в отбора на България има само една цел - задължително преследване на класиране".

По думите му "Лудогорец" е светъл лъч за българския футбол.

Дневник