Финансовият министър Кирил Ананиев обяви на конференция, че очакванията на България са да се присъедини към еврозоната през 2024 г. "Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г.", казва Ананиев в интервю по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, съобщава Министерството на финансите.

Такава прогноза направи в края на годината и управителят на БНБ Димитър Радев.

Форумът за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12 - 14 януари 2021 г. Фокус на събитието са финансовите и икономическите предизвикателства, пред които се изправят страните от региона, като участие имат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, инвестиционни посредници, банки, министрите на финансите на Полша и на Република Северна Македония.

Ананиев посочва, че за успешното членство на страната в еврозоната е необходима и добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро.

Министърът съобщава, че е в процес на подготовка Национален план за въвеждане на еврото в България, в който детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да се предприемат от българските власти и бизнеса за успешното въвеждане на единната европейска валута в страната.

"Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой във ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите - членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда", уточнява Ананиев.

Коментира, че се надява пандемията, която представлява много голямо сътресение за световната и за българската икономика в частност, да не доведе до удължаване престоя на страната в т.нар. чакалня.
Преди седмица в статия четирима дългогодишни икономисти на Европейската централна банка по повод приемането на България и Хърватия във валутния режим ERM II обявиха, че има нужда от стабилни икономически структури, финансова стабилност, качество на институциите и управлението и непрекъснато подобряване на евроархитектурата като фактори с много важна роля за страната, искаща да приеме еврото.

Дневник