Ивайло Василев, често наричан „малкия Моцарт“, ще бъде солист на шуменската Симфониета в четвъртък от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“. Това съобщиха от Симфониета-Шумен.

За първото си гостуване в Шумен, Ивайло Василев ще представи Концерт за пиано и оркестър № 1 от Бетовен. Под палката на Калина Василева публиката ще се наслади на две произведения още от Моцарт – балетна музика „Малкото нищо“ и Симфония № 25.

Едва на 13 години, Ивайло Василев демонстрира зрялост на сцената. Натрупал е над 20 награди от международни конкурси, има издаден компакт диск, бил е солист на най-добрите оркестри в България, а също и на Академичния оркестър на Санкт Петербург.

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. Интересът си към музиката и пианото показва в ранна детска възраст и първите си стъпки започва 5-годиишен. Изучава пиано в НМУ „Л. Пипков“, София - от 2014 г. до 2019 г. в класа на г-жа Емилия Канева, а  от 2019 г. до сега продължава обучението си с проф. д-р Борислава Танева.

Сред най-значителните му награди са Първа награда в клавирния конкурс „La Note Celeste“ (Париж), Първа и Специална награда от конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката“ (Москва), Първа награда VII Международен клавирен конкурс „Анна Артоболевская“ (Москва) и други.

ШУМ.БГ