Предизборни пререкания, агитация и довършване на последните закони, някои от които спорни - това са задачите, които си поставят депутати от различни парламентарни групи в най-късата пленарна сесия в Народното събрание, която започва в сряда (13 януари). Мандатът на 44-ия парламент изтича в края на март, но ако изборите са тогава, депутатите ще излязат във ваканция в края на февруари, за да правят предизборна кампания.

"Предизборната кампания вече започна и от днес ще се води нескрито от парламентарната трибуна. Освен това обаче трябва да се приемат окончателно започнатите законопроекти, както и да се реши въпросът с осигуряване на възможност и карантинираните да гласуват", коментира пред "Дневник" депутат от управляващото мнозинство. На дневен ред е и окончателното гласуване на законопроекта за специален прокурор, който да разследва главния.

От ГЕРБ ще се опитат да няма скандали по техен адрес до края на мандата и да изтъкнат постиженията на третия кабинет на Бойко Борисов. Коалиционният партньор "Обединени патриоти", чийто представители според последните социологически проучвания няма да влязат в следващия парламент, ще се опита да прокара и спорни предложения като криминализиране на радикалния ислям и разрешаването на неизбежната отбрана, за да надъхва избирателите си.

БСП и ДПС няма да се регистрират за кворум и ще критикуват управлението.

Изборни проблеми и (не)възможни решения

Единствената законова промяна, на която са склонни ГЕРБ и "Обединените патриоти", за да се гарантират изборни права по време на пандемия, е даване на възможност на карантинирани да гласуват с мобилни урни. Партиите извън парламента и президентът Румен Радев искат гласуване по пощата на българите в чужбина, но идеята се подкрепя само от БСП и то принципно - с уговорката, че трябва да се въведе и активна регистрация, а за тези избори е късно. От ДПС обявиха, че ще подкрепят решения, за които има воля, т.е. се подкрепят от мнозинството.

Друг проблем е провеждането на кампания по време на пандемия от коронавирус, тъй като събитията с много хора няма да бъдат разрешени. Само БСП засега заявява подкрепа за искането на малките партии за справедливо медийно отразяване на кампанията в обществените радио и телевизия.

Според депутати преди изборите големите партии вероятно няма да се откажат от кампания врата на врата, но също ще заложат на агитация в социалните мрежи. От ДПС казаха, че ще се опитат да решат задачата как да правят агитация лице в лице по време на пандемия, каквато правят от години с т.нар. централен лъч.

По неофициални коментари в "Обединените патриоти" нямат решение дали коалицията между ВМРО и НФСБ ще се яви заедно на вота.

Закони за довършване, които да се гледат под лупа

Най-важният закон, който в момента е отворен в парламента, са промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се въведе фигурата на т. нар. независим прокурор, който да разследва главния Иван Гешев. Въпреки множество критики те бяха одобрени на първо четене преди зимната ваканция на депутатите, а предложения за промени преди окончателното гласуване се приемат до утре. Управляващите искат Висшият съдебен съвет, който се ръководи от главния прокурор, да избира този, който го разследва, което според експерти не гарантира независимост.

Окончателно трябва да бъдат приети и промени, които категорично да прекратят практиката да се дава българско гражданство на чужденци за краткотрайни инвестиции. В парламента след първо четене са отворени два законопроекта, единият от които предвижда изключения въпреки критиките на Европейската комисия.

В парламента е внесен и закон, който да осветлява бизнеса с трюфелите, който засега остава нерегулиран. Проектът е на "Обединени патриоти" и повтаря предложенията, събрани от работна група в земеделското министерство.

Преди празниците управляващите внесоха законопроект, с който съставът на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия да бъде намален, след което и сменен. От партиите не казват кой ще бъде кандидат за председател.

Преди изборите парламентът ще избере и нов директор на Българската телеграфна агенция. Във вторник вечер се разбра, че синдикатите в БТА са предложили журналиста и водещ в "Дарик радио" Кирил Вълчев.

Дневник