Служители на община Шумен извършват проверки на водоеми и огледи на райони за свлачищни процеси, заради падналите валежи от дъжд и сняг, съобщиха от общинския пресцентър.

Днес ще бъдат извършени огледи в районите на кв. "Дивдядово", по пътя за паметник „Създатели на българската държава“, селата Дибич, Новосел, Вехтово, Друмево и др.

Досега са проверени критичните участъци в село Хан Крум, където Врана се влива в Камчия, река Стражка, която преминава през шуменските квартали "Макак" и "Мътница" и в предишни години е излизала от коритото си, заливайки близките дворове и къщи. Особеното при нея е, че е водосборна река и събира води от районите на селата Лозево и Белокопитово, където се намират два язовира. Към момента само Стара река в Ивански е повишила нивото си, но то е в рамките на нормалното.

Според Дилян Узунски, главен експерт по отбранителна и мобилизационна подготовка в общината, няма опасност от наводнения и преливане на водоеми вследствие на падналите обилни валежи. Осигурената нормална проходимост при реките според администрацията е и резултат от реализирана мащабна програма преди 2 години, когато коритата на 27 дерета в 19 села на общината бяха основно почистени, а ежегодно реките Енчова и Поройна се почистват за осигуряване на нормалната проходимост на дъждовните води.

ШУМ.БГ