Депутатите тържествено започнаха новата си парламентарна сесия – последна за 44-ото Народно събрание. Традиционно от най-високата трибуна в държавата бяха прочетени декларации, акцент в които бяха предстоящите парламентарни избори и кризата, породена от коронавируса, предаде репортер на БГНЕС.

Караянчева: Демокрация е големият губещ от внушенията за изборни манипулации

Да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45 Народното събрание. А най-големият губещ ще бъде българската демокрация, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в обръщението си за откриването.

„През изтеклите 4 години станахме свидетели на някои редки, но безценни моменти на единство, като тържествата по повод на 140-та годишнина от подписването на Търновската Конституция. Станахме свидетели и на демонстративно опразвани депутатски банки, на остри сблъсъци, на взаимни обвинения. На колеги, които участват в заседанието с видеовръзки от болничните си легла. Видяхме и издигната срещу сградата на парламента бесилка. Нека никой от нас не се поддава на илюзията, че тази бесилка беше послание единствено към политическите му опоненти. Не! Тя беше доказателство, че всички можем да станем жертва на конфронтацията помежду ни, когато тази конфронтация е безпринципна, руши подпори и изгаря мостове“, заяви Караянчева пред депутатите.

Тя припомни, че скоро политическите партии ще влязат в предизборна кампания, но заради епидемичната обстановка тя няма да прилича на никоя друга досега. „Предстоят първите парламентарни избори, които ще бъдат организирани от правителство, в което ГЕРБ е големият коалиционен партньор. Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу предстоящия вот“, смята Караянчева.

Председателят увери, че още през октомври е изпратила писма до европейските институции да изпратят наблюдатели, за да бъдат спокойни българските граждани за честността на вота.

ГЕРБ: Радев час по-скоро да определи датата, готови сме за оценката на избирателите

„Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя заяви, че през изминалата сесия управляващото мнозинство е удържало на натиска на опозицията, без да се подава на провокации, които са целели да „хвърлят държавата и обществото в хаос и безвластие“.

„В ситуация на политическа турбулентност и протести, ние чухме гласа на протестиращите, но и видяхме неспособността на политическото им лидерство да формулира и постига значими цели. Протестите ни направиха по-смирени, а неспособността на лидерите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция да изградят силна алтернатива – по-отговорни“, смята Дариткова.

Според нея, в края на този мандат ГЕРБ са готови да приемат оценката на избирателите, каквато и да е тя.

„Последната сесия на 44 Народно събрание започна в ситуация на здравна криза. Това, а не протестите, действията на парламентарната и извънпарламентарната опозиция или атаките на различни олигарси, са предизвикателствата пред управляващото мнозинство. Здравната криза и олекотяването на икономическите последици от нея са единственият възможен приоритет за правителството и мнозинството“, отбеляза още д-р Дариткова.

Тя увери, че в името на тези приоритети е готова да се вслушва във всеки добре аргументиран глас, който може да допринесе до това епидемията да не „мутира в хаос и безпътица“. Според Дариткова добре би било, до края на мандата на настоящия парламент, той да взема пример от лекарите, които с риск за живота си дават всичко от себе си в битката срещу вируса.

БСП: Искаме информация колко стотици милиони се изхарчиха и до колко хора стигнаха

След изборите ще има промяна. Ние няма да отстъпим от всички наши политики, защитавани досега. Разбираме, че здравето на хората на хората е най-важно, но искаме информация колко стотици милиони се изхарчиха и до колко хора, домакинства и фирми стигнаха, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларацията.

Пропиляхте последните 11 години за България, не може да ви позволим да пропилеете и следващите 11, обърна се Нинова към управляващите.

Следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. В плана на управляващите е предложено още от същото, каза Нинова.

„За тези четири години, уважаеми управляващи, вие продължихте да развивате две държави България – една телевизионна и една реална. От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа, но реалната държава я оставяте с 40 млрд. дълг. Оставяте я с факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства“, разкритикува още управляващите Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова призова още, в малкото оставащо време на настоящия парламент, той да потърси отчет на правителството в какво състояние оставя държавата след 4-годишно управление. „Но не онзи, телевизионният отчет, а истинският. Ние ще го направим и ще търсим отговорност за този период“, настоя още тя.

„Има три картини от последните месеци, които без думи обобщават всичко за управлението на ГЕРБ. Първата – чекмеджето с парите и пистолета. Втората – свлачището към Рилския манастир, само дни, след като премиерът се похвали и откри ремонта. Третата – потопена под вода половин България. Тези три картини показват безхаберие за хората, некомпетентност, корупция и безнаказано. Това е задачата пред нас, всички, които искаме промяната. Тя трябва да бъде грижа за хората, професионализъм в управлението, справедливост и честност“, продължи лидерът на левицата.

Икономиката и производството са в основата на всеки просперитет. Ново начало за промяна на порочния модел. Ние ще работим за честни и прозрачни избори. Промяната зависи от всички нас, тя е възможна, поискайте я, призова от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

ДПС: От изборите ще зависи дали ще се справим с вируса ГЕРБ

Затваряме страницата на управлението без форми, с ПР и самохвалство. Днес демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. COVID-кризата направи по-видима нереформираната здравна система. 2020 г. ще запомним и безразборното харчене, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група.

Предстоят най-важните избори след 89-та година насам. От тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който руши демокрацията в България, заяви Карадайъ.

Критиките си ДПС насочи и към поправките в Изборния кодекс, които, според тях, били част от тясно партийни интереси, както и ще доведат до политическа нестабилност след вота, включително и до парламентарна криза.

Той посочи, че след изборите новите управляващи ще имат много трудна задача – от една страна изцеление от коронавируса, а от друга – изцеление на обществото и неговото обединение.

„ДПС отговорно ще представи своята програма пред своите избиратели и всички български граждани. Програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната. ДПС ще продължава да работи за приоритети чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии, водородна икономика, включването на свободните граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение“, каза още Мустафа Карадайъ.

Обединени патриоти: Няма да допуснем промяна на изборните правила в навечерието на вота

Изборите ще минат отново под знака на омразата. Обединени патриоти няма да допуснем промяна на изборните правила в навечерието на вота, заяви Искрен Веселинов в декларацията от името на ПГ.

Много скоро ще дадем ясен знак пред обществото защо участвахме в управлението и не се изкушихме да поемем по лесния път, каза в началото Веселинов. Той отбеляза, че ако са взели политически изгодния курс с напускане на кабинета, днес България е нямало да има приет бюджет. Продължихме тенденцията за увеличаване на доходите, отбеляза той и даде заявка, че ОП ще продължи да търси единството и да поставя интереси на нацията над собствените. /БГНЕС