67 уреда за пречистване на въздуха получиха всички училища в област Шумен. Уредите са осигурени от Министерството на образованието и науката и са раздадени на учебните заведения от РУО.

„67-те училища в областта получиха уреди, с които да пречистват въздуха в помещенията си. Къде да бъде поставено устройството решава директорът или съветите в училищата. Уредите могат да се поставят в стаи, където се събират повече учители или в зони, където потокът от ученици е по-голям“, обясни началникът на РУО – Шумен Боряна Николова.

Тя допълни, че много училища, с помощта на родители, вече са закупили подобни устройства и тези, осигурени от МОН са като допълнително помощ за учебните заведения. Средната цена на уредите за училищата в Шуменско е 550 лв.

„Уредите не са за използване само в сегашната ситуация, свързана с пандемията, те могат да се употребяват и след това“, уточни Боряна Николова.

Тя каза още, че в училищата в областта, където се извършва присъствено обучение, всичко е нормално. Няма проблеми с придвижването на учители и ученици заради падналия сняг.

ШУМ.БГ