На консултациите за парламентарните избори на "Дондуков" 2 лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева предложи гласуване по пощата да има не само в чужбина, но и у нас, за да може от тази възможност да се възползва всеки, който се притеснява от коронавируса. Според нея гласуването трябва да бъде в два плика, в които да се поставят получените и попълнени бюлетини и които може да се пускат в контейнери в училищата.

Във вторник, когато бяха срещите с парламентарните партии, никой не припозна идеята за гласуване по пощата на българите в чужбина, а президентът Румен Радев каза, че я подкрепя, за да могат хората зад граница да гласуват въпреки ограниченията. Очакват се само промени, за да могат карантинираните да гласуват с мобилни урни.

Според председателя на "Движение България за гражданите" Димитър Делчев България е поръчала по-малко ваксини от страните в ЕС със сходно население, заради което няма гаранция, че всички членове на мобилните секции ще бъдат ваксинирани. Лидерът на "Волт" Настимир Ананиев се усъмни, че мобилните урни ще бъдат вратичка за връщане на ГЕРБ на власт, като допусна, че ще бъде карантинирана цялата администрация, която мобилно да гласува за сегашните управляващи.

Срещите с трите партии, които се определят като част от мрежата "Изправи се.БГ", се проведоха днес с обяснението, че са отложени от уикенда заради невъзможност. Техните предложения са преброителни центрове за бюлетините, ротиране на председатели на изборни комисии, онлайн излъчване на броенето на бюлетините и др.

Дневник