Партията на отцепниците от БСП, която най-вероятно ще бъде оглавена от неуспелия кандидат за лидер на социалистите Красимир Янков, ще се казва "Българска прогресивна линия". Това се разбра от изказване на Янков от парламентарната трибуна днес, а от седмици социалисти членуват в подобна група в социалната мрежа "Фейсбук".

В новия проект, за който "Дневник" вече писа, ще участват част от напусналите групата на социалистите депутати.

Засега не е известно дали партията ще успее да се регистрира в съда, преди да трябва да се регистрира за парламентарните избори. По закон трябва да проведе учредително събрание и да представи списък с поне 2500 нейни членове. Вариант е да участва в изборите чрез регистрацията на друга формация.

Интересен въпрос е дали зад партията ще застане изключеният от БСП пловдивски бизнесмен Георги Гергов, близък до който в годините според социалисти се е смятал Красимир Янков.

През септември червената група и партията освен Янков напуснаха и депутатите Лало Кирилов, Николай Иванов, Димитър Стоянов и Георги Андреев. От парламентарната група излезе и другият неуспял кандидат за лидер - Валери Жаблянов, но той остана член на БСП. После за независим народен представител се обяви социалистът Чавдар Велинов, последван от параолимпиеца Михаил Христов, който бе избран в парламента от гражданската квота в листата на "БСП за България".

Всички те без Михаил Христов се представят неформално като група на "Прогресивните социалисти" и са вносители на поредица законопроекти, включително за необлагаем минимален доход, за възможност за нисколихвени кредити за студенти и докторанти, за по-лесен мажоритарен избор на депутати и др. Първоначално те отказваха да се регистрират в началото на заседанията на парламента, както правят и БСП и ДПС, но после ГЕРБ даде повече време за изказвания на нечленуващи в групи депутати и отцепниците започнаха да помагат на управляващите за кворума.

Дневник