В Камарата на представителите официално бе открит дебатът по въпроса дали Доналд Тръмп трябва да бъде импийчнат.

Камарата повдига едно обвинение срещу държавния глава - "подбудителство на бунт" - заради речта му пред Белия дом пред 30 хиляди привърженици, след която последва масова атака срещу Конгреса, в която загинаха петима души на 6 януари.

Тръмп вчера отхвърли обвиненията и предупреди, че опитът за импийчмънт предизвиква "огромен гняв" сред американците. По-рано бюлетин на ФБР предупреди за опасност от въоръжени бунтове във всички щати от разгневени привърженици на президента, до края на чийто мандат остава една седмица.

Ако днешната резолюция мине през Камарата, Тръмп ще стане първият американски президент, срещу когото са повдигнати за втори път обвинения за импийчммънт в рамките на един мандат. 

Първа говори лидерката на демократите Нанси Пелоси, която подчерта,че републиканецът представлява "очевидна заплаха" за САЩ.

"Знаем, че президентът на САЩ подбудил това въстание, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да напусне, той представлява очевидна заплаха за нацията, която обичаме".заяви тя. "Вярвам, че президентът трябва да бъде осъден от Сената, конституционно средство за защита, което ще гарантира, че републиката ще бъде в безопасност от този човек, който е толкова твърдо решен да съсипе нещата, които ценим и които ни държат заедно", продължи Пелоси.

След демократката думата взе конгресменът на Охайо Джим Джордан, който обяви, че Тръмп се превръща в жертва на т.нар. култура на отхвърляне (cancel culture).

"Трябва да се съсредоточим върху обединяването на нацията. Вместо това демократите ще импийчат президента за втори път една седмица, една седмица преди той да напусне поста. Защо?", попита Джордан и отговори. "Те искат да "отхвърлят" президента." (...) "Но това няма да се служи само на президента на Съединените щати. Културата на отхвърляне ще дойде за всички нас".

Конгресменът на Калифорния Адам Шиф, който води първото разследване срещу Доналд Тръмп, въз основа на което той бе импийчнат преди година, сподели, че щурмът на Капитолия представлява "най-опасния момент за нашата демокрация от век насам".

"Днес ние се позоваваме на лекарството, което бащите основатели са предвидили за точно такъв беззаконен президент: импийчмънт", оповести Шиф. "По-важното е, че днес започваме дългия път към възстановяването. За да запазим това свещено място, тази цитадела на демокрацията, за себе си и за потомството, нека кажем - стига вече. Достатъчно."

Ребликанската конгресменка Деби Леско посочи, че няма смисъл да се преминава през импийчмънт, след като президентът така или иначе ще напусне Белия дом след седмица.

"Във времена, в които страната ни се нуждае от това да бъде единна, притеснително е, че много колеги сред демократите са избрали да започнат процедурата по импийчмънт срещу президента, след като му остават само седем дни на власт", заяви тя.

Клуб Z