Мъжкият национален отбор по волейбол на България започна с победа участието си в европейските квалификации, надигравайки Австрия с 3:1 (25:21, 20:25, 25:19, 25:22). Тимът на Силвано Пранди постигна важен успех още в първия си двубой, като с малки изключения показа стабилна игра.

Водеща роля за успеха имаха Цветан Соколов и Тодор Скримов.

Българският тим нанася първа загуба на Австрия, след като преди това съперникът беше победил Израел с 3:0. В четвъртък България среща домакинът на турнира, а мачът е от 19 часа.

Още в първата част българите натрупаха комфортен аванс, но лесно го пропиляха след лековати грешки и подценяване на съперника. Това върна за кратко интригата след 11:1, а равенството се задържа до заключителната част на гейма. В него с добри действия в атака и блокада България взе нов аванс и затвори сета с 25:21.

Вторият гейм беше оспорван, но в него имаше спад на играта на българите. Австрия се възползва и взе с 25:20 най-вече заради по-лошото посрещане на България.

В третата част Пранди пусна на терена Аспарух Аспарухов, който даде импулс на българският състав. Именно Аспарухов, Соколов и централният блокировач Стефан Чавдаров бяха в основата на добрите действия. С тях България взе гейма с 25:19.

В последната част нямаше изненада и мачът беше затворен след 25:22.

Дневник