Вече няма населени места в страната, които да са откъснати и да няма достъп до тях. Това каза пред Би Ти Ви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Коментарът му дойде след проливните валежи в последните дни и последвалите наводнения на много места в страната.

Той обясни, че в последната нощ обстановката се е успокоила, но все още се работи по отводняването на къщи в района на София. За последните дни почти 700 обекта са били отводнени. Николов добави, че най-важното е, че няма загинали.

"Не можем да се преборим с природата, но може да направим така, че да сме по-добре подготвени. Навлажняването на почвата води до високи скатни води. След това пък се образуват свлачища. Важното е, че няма нито един загинал човек", каза Николов.

По думите му в последните 10 години хората са се променили и вече много по-лесно се евакуират при подобни бедствия. Преди масово отказвали от страх някой да не им влезе в домовете. Николов обясни, че по-трудна е евакуацията на животните, но в учебния процес на спасителните екипи имало специален урок за евакуация на прасета и крави.

Шефът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" каза още, че трябва да се обръща повече внимание на метеорологичната прогноза, а да не се гледа на нея с насмешка.

Дневник