Правителството на Италия се озова в криза, след като двама министри в него от партията на бившия премиер Матео Ренци "Италия вива" подадоха оставка снощи, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Лидерът на партията Ренци обяви на пресконференция в Рим новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси.

Оставките бяха очаквани. Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета. Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот. Решението на Ренци да изтегли партията си от кабинета, вкарва Италия в политически хаос в момент, в който тя се бори за справяне с последиците от пандемията. Така правителството на Конте губи мнозинството си в горната камара на парламента. Без 18-те сенатори на "Италия вива" правителството на Конте ще има нужда от нови поддръжници в Сената на италианския парламент. За сметка на това в долната Камара на депутатите правителството запазва достатъчно голямо мнозинство.

Ренци упреква Конте за начина, по който той управлява усилията за справяне с коронавирусната пандемия, освен за плана му за изразходване на над 200-те млрд. евро средства от ЕС за възстановяване на икономиката. Според Ренци, Конте действа сам посредством правителствени постановления със силата на закони. "Няма да позволим на никого да се ползва от пълни правомощия. Това ще рече, че навикът, който има правителството

да действа с правителствени постановления със силата на закони,

които се превръщат в последващи правителствени постановления със силата на закони, представлява за нас нарушаване на правилата на играта. Ние искаме спазване на демократичните правила", заяви Ренци. Той обаче изключи хипотезата, че ще започне да подкрепя дясната опозиция.

Още преди новината, съобщена от Ренци, Конте предупреди, че една политическа криза няма да бъде разбрана от италианското общество в момент на сложна ситуация в страната, изправена пред трудности и предизвикателства и здравна криза, отнела живота на 80 хил. души. Сега в новата ситуация Конте би могъл да поиска вот на доверие в парламента, надявайки се да получи достатъчно гласове от опозицията в своя полза, за да компенсира оттеглянето на Ренци. Този вариант обаче е малко вероятен.

Друга хипотеза е премиерът да подаде оставка и да получи нов мандат от президента Серджо Матарела, след което да състави нов кабинет. Днес Конте имаше продължителна среща с Матарела. Едно ново правителство, в което хора на Ренци ще имат по-отговорни постове, би могло да успокои гнева на бившия премиер, отбелязва "Франс прес". Трети вариант би могъл да бъде нов премиер и министри технократи, които да са на власт до края на мандата на парламента.

В досегашното правителство на Конте влизаха "Движение 5 звезди", Демократическата партия и "Италия вива". Преди това Конте бе начело на правителство между "Движение 5 звезди" и крайнодясната Лига на Матео Салвини, но втората партия отпадна от властта и така се стигна до втория кабинет на Конте.

Дневник