Отложените олимпийски игри в Токио е възможно да не се проведат през лятото, докато ситуацията с коронавируса не бъде овладяна, посочи отговорникът за административната реформа в Япония Таро Кано. Според бившия външен министър организаторите трябва да бъдат подготвени за всякакви сценарии.

"Трябва да направим най-доброто, което можем, за да се подготвим за игрите в този момент, но форумът може да отиде и в двете посоки. Олимпийският комитет трябва да мисли за план Б и план В, но ситуацията не е лесна", каза Кано, цитиран от "Ройтерс".

Игрите в Токио трябваше да се проведат през лятото на 2020 г., но заради пандемията бяха преместени за 2021 г. До началото на форума остават по-малко от 200 дни, като стартът е планиран за 23 юли.

Наскоро председателят на организационния комитет Йоширо Мори заяви, че събитието трябва да се проведе по план. Организаторите се надяват на добро развитие за игрите през 2021 г., тъй като бюджетът по домакинството вече нарасна до 15.4 млрд. долара.

Рекордните случаи на заразени с коронавирус обаче повдигат въпроси около провеждането им, като в сряда правителството разшири обхвата на извънредното положение далеч извън Токио.

В допълнение близо 80% от японците са против провеждането на форума, като доверието им към правителството намалява.

Дневник