Русия разработва комбиниран препарат, защитаващ едновремено от грип и COVID-19, съобщи директорът на института, създал руската ваксина срещу коронавируса.

Според Алекснадър Гинцбург новият продукт може да се появи към края на 2022 г. В момента се усъвършенствала технологията за създаването ѝ на базата на съществуващи щамове, а след около година можело да започнат клиничните тестове. Пред РИА "Новости" директорът на Центъра "Гамалея" пояснява, че могат да добавят и други щамове, когато се появят.

За подобна ваксина съобщи през август Евгений Иляхто, генералнят директор на Нацоналния медицински изследователски център "Алмазов" в Санкт Петербург. Същото каза през ноември Ринат Максютов, директор на центъра за вирусулогия "Вектор" в Новосибирск, според когото са правени тестове с животни и "еднократната имунизация осигурява формиране на силна имунна реакция".

Днес ръководителят на руският регулатор каза, че може да регистрира чуждестранна ваксина, включително тази на Pfizer/BioNTech. В момента в страната са регистрирани две ваксини за коронавируса - векторната "Спутник V" на "Гамалея" и пептидната ваксина "ЭпиВакКорона" на "Вектора". И двете се използват за ваксиниране от декември насам.

Дневник