Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прецени днес като "частично приемлив" депозирания там иск на Украйна срещу Русия след анексията на Крим през 2014 година. Решение по същество ще последва "на по-късна дата", предаде агенция "Франс прес".

Киев обвинява Москва в "многобройни нарушения на Европейската конвенция за правата на човека в Крим" от февруари 2014 до август 2015 г., напомни ЕСПЧ в комюнике.

Според съда в Страсбург Русия наистина е осъществила "ефективен контрол" върху Крим, както показват "мащабът и мощта на руското военно присъствие" на украинския полуостров.

Това присъствие, припомня ЕСПЧ, "е било засилено (...) от януари до март 2014 г. без съгласието на украинските власти и при липсата на признаци да са застрашени руските войски, разположени в Крим".

Съдът посочва също, че "изложението" на Киев е "свързано и съвпада" с фактите, съдържа "подробни и специфични данни, подкрепени с достатъчни доказателства, сочещи, че руските войници не са били пасивни наблюдатели, а са участвали активно в описаните събития".

Това заключение обаче "не предопределя въпроса за отговорността" на Русия, чието решение ще зависи от процедурата за разглеждане по същество, предупреждават европейските съдии.

ЕСПЧ отбелязва също, че е извън правомощията му да определи "дали интеграцията на Крим в състава на Руската федерация от гледище на руското право е била позволена от гледна точка на международното право".

Анексията на Крим от Русия през 2014 г. бе последвана от война с проруски сепаратисти в Източна Украйна, взела около 13 000 жертви, припомня АФП. /БТА

Дневник