Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори на 4 април.

Държавният глава направи днес обръщение към народа, след като в последните дни проведе консултации за организацията на вота със здравните власти, ангажираните институции и партиите в и извън 44-ия парламент. Въпреки множеството искания за промени, сред които за гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, управляващите са склонни да направят само една поправка в изборните правила - за мобилни урни, в които да гласуват карантинираните. Днес президентът пак поиска тези промени.

Преди да започне консултации, Румен Радев обяви, че според него изборите трябва да бъдат на първата възможна дата - 28 март. Заради инициативата му за срещи за организацията на изборите ГЕРБ го заподозря, че иска да ги отложи и настоява да ги насрочи възможно най-скоро.

"Изборите добиват съдбовно значение. От отговорността на институциите зависи гарантирането на правото на глас на всеки българин... Никоя от отговорните институции не предприе адекватни мерки", обяви Румен Радев днес. Той каза, че всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят ясни мерки за гарантирането на здравето.

Държавният глава каза, че има уверението на изборната комисия, че машините ще бъдат доставени до 25 дни преди вота.

Дневник