Законопроектът за намаляване на състава на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, който депутати от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" (в частност от НФСБ - б.а.) внесоха в края на декември, е оттеглен, се разбира от информация в сайта на Народното събрание.

Промените бяха предложени три години след "замразяването" на избора на нов състав на комисията и предвиждаха намаляването му от девет на пет души. Изборът на новия състав трябваше да бъде направен в едномесечен срок след влизането в сила на този закон, т.е. да стане факт до края на мандата на 44-ия парламент.

От 2012 г. създадената пет години по-рано комисия по досиетата работи в сегашния си състав, чийто мандат е изтекъл. През октомври 2017 г. ГЕРБ се опита да смени сегашния председател Евтим Костадинов с тогавашния депутат от партията Антон Тодоров, но след остра реакция на общественици и скандал процедурата бе замразена с обещание да има обществена дискусия, в която да се постигне консенсус по бъдещето на комисията. Няколко месеца по-късно бе проведена кръгла маса, на която се разбра, че ГЕРБ ще остави комисията със същите правомощия и състав. По последни справки комисията е извършила около 300 хил. проверки и е разкрила над 14 хил. сътрудници.

По закон старият състав на комисията изпълнява правомощията си до избора на нов. В ГЕРБ имаше неофициални мнения, че този въпрос трябва да се реши от новия парламент.

Дневник