Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в Москва обяви, че е длъжна да предприеме всички необходими действия, за да бъде задържан опозиционерът Алексей Навални при връщане в страната.

Така ФСИН коментира съобщението, че Навални се издирва, след като не се е явил за регистрация като условно осъден и в съда е постъпило искане издадената срещу него присъда да се замени с реална. Също така вчера Навални обяви, че се връща в страната.

Обяснението на ФСИН е, че Навални не се е явил за регистрация - изисквана съгласно присъдата му по делото "Ив Роше" - в шест от посочените моменти през първите 8 месеца на 2020 г.. С други думи, неявяването е през периода още преди той да бъде откаран в Берлин на лечение. През август той бе поставен в изкуствена кома, след като състоянието му се влоши по време на полет. В болница "Шарите" в Берлин бе установено, че е отровен в нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Според институцията Навални вече е уведомил - още на 23 ноември - че се лекува в Германия, но "фактът на провеждане на рехабилитационни процедури не е основание за неявяване за регистрация". Така той се издирва още от 27 ноември, а официалното обявяване на процедурата е на 29 декември.

Самата ФСИН същевременно обяви формално издирването му едва когато той каза вчера, че се връща в Русия на 17 януари (тази неделя).

Дневник