Нидерландският премиер Марк Рюте обмисля да подаде оставка заедно с цялото правителство, след като се оказа, че неправилно управление на детските надбавки е довело хиляди семейства до тежки финансови проблеми.

Данъчните власти в Нидерландия неправомерно са започнали съдебно преследване на хиляди семейства. Доклад, анализиращ дейността им, отправи миналия месец остри критики, задето те са накарали хиляди родители да връщат изплатените им детски помощи, докарвайки ги в някои случаи до дългове. Според доклада данъчните са нарушили "фундаментални принципи на върховенството на закона".

Лидерът на опозиционната нидерландска Партия на труда Лодевик Асхер подаде оставка днес и каза, че няма да води партията на предстоящите парламентарни избори в страната през март, предаде "Асошиейтед прес".

Асхер беше министър по социалните въпроси и вицепремиер в предишна управляваща коалиция начело с премиера Марк Рюте, когато данъчната служба на страната погрешно обвини хиляди родители за измамници. Асхер каза, че се оттегля като партиен лидер, макар че не е знаел за действията на данъчните власти.

Неговото решение поставя под натиск сегашното правителство на Рюте, което на утрешното си заседание трябва да реши как да реагира на оповестения миналия месец доклад.

Правителството още преди това се извини за методите на данъчната агенция и задели 500 млн. евро за компенсация на засегнатите над 20 000 родители.

Друг опозиционен лидер вече заяви, че възнамерява да предложи вот на недоверие на кабинета на Рюте при обсъждането на констатациите на доклада, очаквано другата седмица.

Дневник