Централната избирателна комисия най-вероятно ще обсъди видеонаблюдението на изборите, каквото поиска президентът Румен Радев и някои опозиционни партии. Тази възможност допусна в интервю за Би Ти Ви председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев пред Би Ти Ви.

Той поясни, че видеонаблюдението не трябва да засяга тайната на вота дата, но може да бъде допуснато при определени условия. Даде пример с медиите, на които се разрешава да снимат в секциите откриването на изборния ден, както и възможността да се снима отварянето на урните и отчитането на резултатите. Въпросът, по думите му, би следвало да се обсъди от ЦИК и би могло това да стане.

Държавният глава смята, че трябва да има възможност броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота да се излъчват на живо от наблюдателите и застъпниците на изборите.

ЦИК не може да изиска актуализация на избирателните списъци, каза в отговор на въпрос председателят на комисията. Помолен да коментира съмненията за съществуването на "мъртви души" в списъците, което се отразява на избирателната активност и опорочава вота, Андреев посочи, че регистрите на населението се поддържат от общинските администрации, а за да поиска ЦИК актуализация на регистрите, би трябвало да посочи в коя част те не с актуални. Добави, че е въпрос на политическа воля и преценка на законодателя да се въведе активна регистрация на избирателите.

При въпроса с отчитането на подадените машинно гласове Андреев отказа да коментира хипотезата, че може да има разминаване между броя на хартиените контролни разписки на гласувалите и резултата, отчетен от машината. Според него броят следва да е еднакъв.

Дневник