ГЕРБ няма проблем с това парламентарните избори да се проведат на 4 април." Депутатът Тома Биков и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев изказаха позицията по време на брифинг, минути след като президентът Румен Радев обяви, че е подписал указ за провеждане на вота на 4 април, а не както бе анонсирал в предварителната си заявка - на 28 март. Радев взе решението след близо двуседмични консултации с представители на парламентарни, извънпарламентарни партии, здравните власти, различни сдружения и организации.

Днес президентът повтори искания за промени в изборния процес, уточнени по време на консултациите, сред които гласуване по пощата и онлайн излъчване на броенето на бюлетините, но управляващите обявиха, че не ги подкрепят. Медийната изява на Биков и Георгиев бе под формата на монолози. След тях двамата се оттеглиха, като не оставиха възможност на присъстващите журналисти да задават въпроси.

"По време на консултациите всички поканени изразиха готовност за избори на 28 март. След този консенсус президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус, и насрочи изборите за 4 април. За нас тази дата е напълно приемлива", обяви на брифинга Биков. Той добави, че ГЕРБ няма да внесе в Народното събрание или да подкрепи промени в изборното законодателство, предложени от Румен Радев. Причината е, че според ГЕРБ подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси. Биков призова президента да прекрати линията за саботиране на изборния процес с внушаване на недоверие в него.

"4 април не е никакъв проблем", повтори и Георг Георгиев, като попита кой е "дръпнал конците" и е "натиснал копчето" на президента. "Чия дата е 4 април и каква е разликата", продължи монолога си Георгиев. Според него с призива, дошъл от Радев, за промени в Изборния кодекс преди провеждането на вота, президентът иска нарушаване препоръките на Венецианската комисия да не се променя изборното законодателство скоро преди избори. Георгиев припомни решение на Европейския съд по правата на човека срещу България от 2012 г. именно заради изменения в изборното законодателство по-малко от година преди датата на изборите.

Гласуване по пощата също няма как да се организира по думите на Георгиев, тъй като то трябва да се обезпечи в различните държави, както и да се свържат пощенските служби. "Не всички се въртят около нас и са готови да се съобразяват с нас. Говорим за самоцелни предложения за изменение в изборното законодателство", каза Георгиев и обвини президента в опит за създаване на хаос.

Георгиев също така изрази "лека тревога", че на 4 април тази година католици и арменци ще празнуват Великден, а в България има немалки такива общности.

Дневник